1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: Ако в МОСВ се депозират проекти за проучване и добив на шистов газ, ще стартират екологични оценки

Нона Караджова: Ако в МОСВ се депозират проекти за проучване и добив на шистов газ, ще стартират екологични оценки

Снимка:

Страната ни очаква становище на Европейската комисия относно ОВОС

Не са започвали никакви проучвания за шистов газ. Ако някъде се извършват такива, те са напълно незаконни. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод твърденията, че такива проучвания вече се правят, предаде агенция КРОСС.

Караджова за пореден път увери, че в момента, в който в МОСВ се депозират проекти за проучване и добив на шистов газ, ще стартират екологичните оценки по Закона за биологичното разнообразие и по Закона за водите.

Страната ни очаква становище на Европейската комисия за това дали дейностите по проучване могат да бъдат подложени на оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/. "Силно се надяваме, че до края на годината ще получим утвърдителен отговор. Всякакви останали изявления са пълни спекулации и плашене на хората. Бих си позволила да добавя, че по-скоро са защита на нечии странни интереси", каза министърът на околната среда и водите.

Сондата в село Рогозина, за която граждани сезираха МОСВ преди два дни, не е на "Шеврон", а на съвсем друга фирма и извършва проучване за конвенционален газ. Нона Караджова заяви, че е абсолютно сигурна в това и нарече спекулациите за тайно търсене на шистов газ "пълни лъжи".

Екоминистърът коментира и твърденията на земеделски стопани от Добруджа, че с разрешението на МОСВ в техните земи са навлезли тежки машини, които подготвят проучвания за газ. Според Караджова, министерството не издава подобни разрешения. "Ако това са земи, собственост на земеделски стопани или на общини и ако те не са разрешили да се влиза там, това е незаконно", заяви Нона Караджова.

По повод днешния протест пред Министерски съвет, на който няколко десетки противници на шистовия газ поискаха нейната оставка, тя каза: "Не зная кои са тези протестиращи, но аз виждам непрекъснато 5 човека, които имат претенцията да представляват гражданското общество в България".

Обществените обсъждания за петролопровода "Бургас-Александруполис" ще започнат когато решат инвеститорът и кметовете. "За това няма срокове в закона. Може да започне след две седмици, може след една година. Тази процедура се договаря между инвеститорът и кметовете на съответните общини", посочи Караджова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.