1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: Няма рискове мръсните води от курортите да се излеят на плажовете

Нона Караджова: Няма рискове мръсните води от курортите да се излеят на плажовете

Снимка:

От 26 агломерации по Черноморието за 20 има изградени пречиствателни съоръжения

Созопол и комплексите „Златни пясъци“, „Слънчев бряг“ и „Албена“ са четирите критични точни по Черноморието, които се нуждаят от спешна намеса по отношение на пречистването на отпадъчните води. Южният град все още няма пречиствателна станция, а съоръженията на трите курорта имат нужда от реконструкция и изграждане на дълбоководни зауствания. Това обяви екоминистърът Нона Караджова във Варна, където откри реконструираната и модернизираната пречиствателна станция за отпадъчни води на морския град, предаде Дарик радио.

Караджова изтъкна, че няма рискове мръсните води от курортите да се излеят на плажовете. Системите за пречистване ще издържат и тази година, увери екоминистърът.

От 26 агломерации по Черноморието за 20 има изградени пречиствателни съоръжения. Изцяло в съответствие с европейските изисквания са пречиствателните станции на шест агломерации, а останалите се нуждаят от допълнителна реконструкция. Освен Созопол без съоръжения за пречистване на отпадните води са още пет места, но те са малки и сроковете за тях са до 2015 г., разкри Караджова.

Към момента няма проблемни места за къпане в морето, допълни тя по повод резултатите от последния годишен доклад за водите за къпане на Европейската агенция за околната среда, според който родните ни плажове са сред най-мръсните на континента. „Разбира се, има и места, които са с по-завишени показатели, макар и в нормите, и Созопол без съмнение е сред тях. Няма как да се излива непречистена вода, макар и извън плажа, и това да не оказва влияние“, коментира Караджова.

Тя посети пречиствателната станция в „Златни пясъци“, където предстои да бъде изградено дълбоководно заустване със средства от Предприятието за управлението на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ в размер на почти 10 млн. лева. Обществената поръчка за изпълнител на проекта вече е обявена. „Пречиствателното съоръжение, което „Златни пясъци“ чака вече няколко години, до следващото лято трябва да бъде изградено“, посочи Караджова. По думите й с изграждането на дълбоководното заустване ще се елиминира опасността от изливане на мръсни води в близост от плажовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.