1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: Регистърът на водните съоръжения в страната трябва да бъде развиван

Нона Караджова: Регистърът на водните съоръжения в страната трябва да бъде развиван

Снимка:

Качеството и безопасността на реките и язовирите може да бъде контролирано чрез създадаването на централна информационна система

Да бъде създадена централна информационна система, която в реално време да отчита състоянието на водите в страната, предлага министърът на околната среда Нона Караджова. Според нея само така може да бъде контролирано качеството и безопасността на реките и язовирите, както и да бъдат предотвратявани тежките щети от наводнения. Целта е чрез тази информационна система във всеки момент да има информация за водата в язовирите, прогнозата за времето, снежната покривка и количество в реките. И при възникване на опасност информацията за това да се подава на най-ранен етап, обясни Караджова в интервю за "Дарик".

Едновременно с това трябва да бъде развиван и регистърът на водните съоръжения в страната, защото в момента има такива, за които не е ясно на кого са и кой е отговорен за поддържането им.

Министър Караджова застъпи идеята управлението на ВиК мрежите да става на областен принцип, срещу което се обявиха общинските власти. Според нея обаче най-доброто решение е собствеността в мрежите да е държавно-общинска, за да имат всички глас при взимането на решения.

Екоминистърът уточни, че въвеждането на потребителска такса от 2013 г. за абсолютно всички найлонови торбички не цели да се събират пари, а да се променят вредните навици на населението и да се приучат хората да пестят ресурси. Така годишно всяко домакинство ще спестява около 300 лв., а през 2014 г. - около 400 лв., коментира Караджова.

По същия начин Караджова обясни и идеята си за въвеждане на лимит от 3.5 кубика месечно на човек за вода, която да се таксува на ниски цени, е преразходът да струва по-скъпо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.