1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: Язовирите да преминат изцяло под управлението на МИЕТ

Нона Караджова: Язовирите да преминат изцяло под управлението на МИЕТ

Снимка:

В юрисдикцията на министерството е дружеството „Язовири и каскади“, което има „най-голямата и добра експертиза в областта на язовирите"

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова разисква в ефира на TV7 темата за усвояването на европари за водните цикли на общините у нас. Караджова уточни, че затрудненията идват от факта, че няколко общини трябва да се сдружат и да се разберат как ще управляват един подобен проект. Тя уточни, че по време на управлението на ГЕРБ в подопечното й министерство е направена революция в контакта и диалога между общините и ведомството. „Всеки проект, преди да се подаде за оценка, се преглежда от МОСВ“, похвали се министър Караджова. Тя беше категорична и че проектите за водни цикли на Враца и Габрово ще се състоят.

Министър Нона Караджова съобщи, че ще предложи язовирите да преминат изцяло под управлението на Министерството на енергетиката, икономиката и туризма. Причината е, че в неговата юрисдикция е дружеството „Язовири и каскади“, което, според министър Караджова, има „най-голямата и добра експертиза в областта на язовирите“.

Относно темата за добива на шистов газ край Нови пазар, министърът на околната среда направи няколко уточнения. „Необходима ни е диверсификация на енергийните източници, но и става въпрос само за проучване и търсене на шистов газ, а не за добив“, уточни министърът. Нона Караджова допълни, че ако се установи наличието на шистов газ, след това ще трябва да се преминат много тежки процедури за разрешително за добива му. „Става въпрос за ОВОС и съвместимост с европейската програма „Натура 2000“, заяви екоминистърът.

Караджова допълни, че към момента проектът АЕЦ „Белене“ е безопасен и е преминал успешно ОВОС като такъв.

Министърът на околната среда изрази притеснение от факта, че над 30 града у нас имат завишени норми на праховите частици. Основните причини за това, според министър Караджова, са неспазването на правилата при строителство, трафикът и отоплението с въглища и дървета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.