1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов случай на ограбени гнезда на царски орел в Югоизточна България

Нов случай на ограбени гнезда на царски орел в Югоизточна България

"Зелени Балкани" и БДЗП са информирали полицията

Нов случай на ограбени гнезда на царски орел бе регистриран в Югоизточна България, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). При редовния мониторинг експерти от "Зелени Балкани" забелязали, че орелът, който доскоро е мътел яйцата си, е напуснал гнездото. Те установили под едно от гнездата следи от автомобилни гуми, отъпкана трева и следи от алпийска техника по дървото с гнездото на световно застрашените птици. Кражбата се е случила няколко дни преди от яйцата да се излюпят малките орлета.

Подобно ограбване е станало преди няколко дни и в друго гнездо на царски орел, което се намира на около 30 км от първото. При този случай експерти на БДЗП установиха сходни факти – че орелът вече не мъти и че около гнездото има следи от алпийска екипировка и автомобилни гуми.

Двете природозащитни организации – "Зелени Балкани" и БДЗП са информирали полицията по случая. След изключително бързата реакция от страна на местното РПУ на място са били проведени необходимите действия по събиране на доказателствени материали. В случая са се включили и представители на Главна дирекция "Криминална полиция" от София, които от няколко години са пряко ангажирани с работата по подобни случаи с престъпления срещу дивата природа.

"Вероятно в случая се касае за ограбване на яйцата с цел колекционерство", коментира Светослав Спасов, ръководител на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, в рамките на който се извършват редица дейности за борба с престъпленията срещу дивата природа. "Това е едно доста ексцентрично хоби, което не е разпространено у нас и затова случаите будят недоумение. Обикновено тези колекционери сами си набавят яйцата за своята колекция от дивата природа. Истината е, че тези яйца на царски орел нямат материална стойност и затова недоумяваме за мотивите на престъплението. У нас няма пазар или търсене за подобни неща и вероятно става дума за определен бракониер, който иска да задоволи, меко казано, странните си потребности. В същото време щетите, които са нанесени върху популацията на световно застрашения царски орел са гигантски и необратими", допълниха от БДЗП.

Преди две години БДЗП алармира за подобен случай от Сакар. По същото време, в рамките на проект за опазване на царския орел, финансиран от Оперативна програма "Околна Среда", "Зелени Балкани" регистрираха сходен инцидент с ограбено гнездо на редките орли в района на Дервентските възвишения.

Наказателният кодекс на Р България предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба в размер от 1000 до 5000 лв. при унищожаване, задържане или продаване на европейски или световно застрашени диви животни. Миналата година бе повдигнато обвинение срещу британски гражданин колекционер на яйца от редки видове птици. Той бе задържан в Бургас при съвместна акция на местната полиция, експерти на БДЗП и Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания.

Двойката царски орли снася между 1 и 3 яйца на година, но от тях най-често се излюпват 1 или 2 пиленца. Огромната част от тях загиват още като съвсем малки, като това става най-често от токов удар при кацане върху необезопасени електрически стълбове, отрови и бракониерски острел. У нас са останали само 23 двойки на този рядък в световен мащаб вид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.