Нов случай на застрелян царски орел

БДЗП настоява за промени в ловното законодателство и за въвеждането на проверовъчни изпити в районите, където е регистриран отстрел на защитени видове

Царският орел Кралчо, който бе спасен преди малко повече от година след прострелване, със съвместните усилия на БДЗП и Зелени Балкани, бе намерен убит в края на месец февруари от екип на БДЗП в района на Община Елхово. След направена рентгенографията в Центъра на Зелени Балкани бе установено, че в тялото на птицата има сачми.

Тъжната сага на Кралчо започна в края на януари 2014 г., когато служители на Община Свиленград намериха птицата в безпомощно състояние в района на с. Райкова могила. Тежко пострадалият орел бе транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, където ветеринарните лекари направиха и невъзможното, за да го спасят. Орелът беше със счупено крило и крак и 4 сачми в тялото. След много грижи, птицата успя да се възстанови и беше пусната в дивата природа на същото място, където бе открита. Преди това обаче на царския орел бе поставен сателитен предавател, предоставен от БДЗП, който да дава информация за неговите движения и местонахождение.

В края на февруари тази година предавателят на царския орел е започнал да излъчва наземен сигнал, който обикновено е знак за това, че птицата е в беда и не се движи. След проверка, експерти на БДЗП са открили останки от птицата, както и нейния сателитен предавател. След направена рентгенография за установяване на причините за смъртта в тялото на птицата бяха окрити сачми от прострелване, които този път са станали причина за мъчителния край на птицата.

От БДЗП съобщават, че за случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс на Република България, чл. 278, ал. д, се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.