1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова ботаническа база данни съдържа милион растителна имена

Нова ботаническа база данни съдържа милион растителна имена

Снимка:

Библиотеката има и връзки към публикувани научни изследвания

В Международната година на биологичното разнообразие на ООН ботаници от Великобритания и Съединените щати са изготвили библиотека от растителен имена, чиято цел е да подпомага природозащитниците, създателите на лекарства и изследователите в областта на селското стопанство, пише greentech.bg.

Базата данни, достъпна на www.theplantlist.org, изброява 1,25 млн. имена на растения, като се започне от основните хранителни култури като пшеница, ориз и царевица и се стигне до градински рози и екзотични папрати от джунглата. Библиотеката има и връзки към публикувани научни изследвания.

Целта на библиотеката е да внесе яснота в една вековна таксономична бъркотия, където нестандартните имена водят до объркване, невежество, спорове и нерядко – вредни за биоразнобразието решения.

“Без точни имена, разбирателство и комуникация относно глобалната флора ще изпаднем в хаос, струващ огромни суми пари и заплашващ живота на хората в случаите, когато става дума за храна и лекарства”, коментират от британската Кралска ботаническа градина.

Проектът води началото си от конгрес на ботаниците през 1999 г.,където бе отправен призив за създаването на ясна картина на растителното биоразнообразие с цел запазване на застрашените видове.

Библиотеката на растенията е описана като “работен списък”, който ще изисква фино настройване.

От всичките 1,25 милиона имена 1,04 милиона са на конкретни видове, а останалата част са “инфраспецифични”, тоест са имена на семейства или подгрупи от видове.

Най-дългото име в списъка е Ornithogalum adseptentrionesvergentulum, обозначавайки група от видове, които включват растението Витлеемска звезда / Коледна звезда. Най-краткото име пък е Poa Fax, вид дребни лилави цветя, живеещи в Западна Австралия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.