1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нови 700 хиляди подписа срещу използването на глифозата са подадени в Германия

Нови 700 хиляди подписа срещу използването на глифозата са подадени в Германия

Петицията настоява ЕК да забрани глифозата и да реформира изцяло методологията за издаване на разрешителни за пестициди

Нови 700 хиляди подписа срещу използването на глифозата са подадени в Германия. С това общият брой на подписите, събрани от всички страни-членки, нарасна на над един милион и 300 хиляди. Така изискването на Европейския съюз, в рамките на една година да се съберат поне 1 милион подписа, за да влезе темата в дневния ред на Брюксел, е изпълнено.

Петицията настоява Европейската комисия да забрани глифозата и да реформира изцяло методологията за издаване на разрешителни за пестициди. Според организаторите рекордно късият срок, в който са събрани подписите, показвал колко загрижени са хората в Европа по темата. Най-силно е противопоставянето в Германия. Гражданската инициатива остро осъжда позицията на канцлера Ангела Меркел, която наскоро се изказа "за" глифозата. Природозащитниците смятат, че хербицидът има негативно въздействие върху биоразнообразието.

Европейската гражданска инициатива е официалният инструмент на Европейския съюз за пряко политическо участие на гражданите. С изпълнението на формалните критерии – над 1 милион подписа за по-малко от година – Европейската комисия е длъжна да започне процедура за обсъждане на исканията. Те са подкрепени от близо 100 организации от всички страни-членки.

На 19 юли представители на националните правителства ще се срещнат, за да обсъдят удължаването на разрешителното за глифозат с още 10 години. Европейската комисия трябва да вземе окончателно решение до края на годината, когато изтича сегашното разрешително.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.