Нови пожари близо до Атина

Огненият ад в южната ни съседка се разраства. Повече от 200 огнеборци, 6 самолета и 6 хеликоптера се опитват да овладеят големият горски пожар на гръцкия остров Евбея. Евакуирани са няколко села, а димът достигна предградията на Атина.

Засега жертви и ранени няма, няма и изгорели къщи или стопански постройки. Въпреки това хората от всички населени места в близост до пожара са в готовност да напуснат домовете си, ако пожарникарите не успеят да ограничат стихията.

Според властите пожарът е с ширина 12 километра, а пламъците се издигат на 30 метра височина. Евбея след Кипър е вторият по големина гръцки остров и се намира в непосредствена близост до сушата. Столицата Атина е на по-малко от 100 километра. Според очевидци в предградията пепелта от пожара е падала като снежинки. Местните органи на реда обявиха бедствено положение, а работата на самолетите и хеликоптерите е затруднена от гъстия дим и високата температура.

Новият гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис прекрати отпуската си и отиде при пожарникарите. Лекари съветват по-възрастните, децата и хората с дихателни проблеми да останат по домовете си, за да не вдишват дима.

Пожари бушуват и на други места в южната ни съседка. На остров Тасос горя малка площ гора, но там огънят вече е потушен. Опасността от нови огнища остава, предупреждават властите. Миналата година при голям пожар северно от Атина загинаха повече от 100 души. 

 

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар