1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новият ръководител на Оперативна програма "Околна среда" е Спиридон Александров

Новият ръководител на Оперативна програма "Околна среда" е Спиридон Александров

Досегашният началник Малина Крумова депозира оставката си за началото на тази година с дата 1 януари

Новият ръководител на оперативна програма "Околна среда" е Спиридон Александров, като заповедта за назначаването му е в сила от 2 януари 2014 г., съобщиха  съобщиха пред "Дневник" от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Той поема овакантения пост, след като досегашният началник на европрограмата Малина Крумова депозира оставката си за началото на тази година с дата 1 януари.

Досега Александров оглавяваше отдел "Мониторинг и докладване" в Дирекция "Кохезионна политика за околна среда", която е управляващ орган по европрограмата. И до момента в сайта на МОСВ той все още се води началник на този отдел.

Сред основните мотиви за напускането на Крумова, които посочва в писмо до екоминистъра, е твърдението, че управляващите органи на европрограмите са изолирани от процеса на взимане на решения, като "на тях им се спускат нареждания", както и това, че тя и управляващият орган на програмата са били подложени на линч "от парламентарната и медийната трибуна".

Кадровите смени се случват, след като в края на миналата година Европейската комисия замрази плащанията по тази програма заради "системни грешки при реализирането на обществените поръчки от страна на регионалните власти". В тази връзка министърът на екологията Искра Михайлова започна мащабна проверка на всички обществени поръчки по програмата за периода 2010-2013 г. Става дума за над 300 обществени поръчки на стойност над 50 хил. лв. Според най-оптимистичните прогнози на ековедомството ревизията ще приключи в края на февруари и през март – ако Брюксел одобри предприетите мерки, може отново да пусне заложените средства.

Договорените средства по ОПОС са 5.668 млрд. лв. (или 161%), а изплатените - 1.496 млрд. лв. (42,48%), пише в справката на министерството по напредъка в Оперативната програма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.