1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новo гнездо на царски орел откри екип на БДЗП

Новo гнездо на царски орел откри екип на БДЗП

Снимка:

Мониторингът на гнездовите територии на царския орел продължава

Екип на LIFE проекта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Земя за царския орел“ откри ново гнездо на царски орли в защитена зона от Натура 2000  „Дервентски възвишения“. Миналата година по това време бе наблюдавана още една нова двойка в същия район. С последното откритие борят на царските орли, гнездящи в Дервентските възвишения, нарасна на три двойки.

До момента общо 26 двойки царски орли са заели гнездовите си територии и ремонтират гнездата си, а 7 от тях вече са замътили.  Двойката царски орли в сливенско традиционно снася по-рано яйцата си –  тази година е наблюдавана да мъти още на 17 март, а останалите шест в Сакар и Западна Странджа също замътиха необичайно рано. За вида е  характерно това да става в края на март и началото на април.

Мониторингът на гнездовите територии на царския орел продължава като до 10 април ще бъде известен броят на двойките и заетите от вида територии.

Царският орел е една от най-редките птици, както в България, така и в света. В миналото е бил сред най-разпространените грабливи птици у нас, а днес популацията му наброява едва 28 двойки. Една от основните заплахи за вида е загубата на  местообитания. Разораването и превръщането на някои от най-значимите за царския орел територии в обработваеми земи, лозя и овощни градини разрушава лалугеровите колонии, които са основен хранителен ресурс за вида. Смекчаването на тази заплаха е в основата на LIFE проекта на Българското дружество за защита на птиците „Земя на царския орел“ ( www.LandforLife.org ) с основна цел възстановяването и подобряването на ловните местообитания на царския орел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.