1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НТЗ ще представи успешния пример на Източните Родопи за устойчиво развитие

НТЗ ще представи успешния пример на Източните Родопи за устойчиво развитие

Българо-холандският проект навърши пет години

На пресконференция днес, 24 април, от 11 часа в Пресклуба на Българската телеграфна агенция в София (бул. „Цариградско шосе“ 49) екипът на българо-холандския проект „Новото тракийско злато“ (НТЗ) ще представи успешния пример на Източните Родопи за устойчиво развитие чрез три „три в едно“: екотуризъм, биоземеделие и дива природа, както и с конкретните резултати от петгодишната си работа в района по тези три направления съвместно с мрежата си от местни хора в района.

Участници в пресконференцията са холандският посланик Том ван Оорсхот, български и холандски членове на екипа на проекта: ръководителят на екипа Франк Зандеринк, координаторът по биоземеделие доц. Владислав Попов, координаторът по екотуризъм Михаела Кирчева, координаторът по дива природа Христо Христов и експертът по биоразнообразие Стефан Аврамов, както и Мартийн Ланкестър, изпълнителен директор на Авалон, една от двете холандски организации, ангажирани по проекта. Ще участват и двама от най-активните членове на мрежата на НТЗ в Източните Родопи: Благовеста Василиева от „Дивата ферма“ в с. Горно поле и Петко Ангелов от „Тепавицата“ в с. Рабово.

•  През 2009 г. НТЗ започна работа в района със 7 сертифицирани биопроизводители, бе съставена и база-данни от около 80 потенциални биопроизводители и преработватели. Сега в мрежата на НТЗ работят повече от 40 сертифицирани или в преход биопроизводители и петима биопреработватели, контролирани от 3 сертификационни органа в България.
• Издаването на първата подробна туристическа карта за Източните Родопи, на Пътеводител за Източните Родопи (на български и английски език), на Crossbill пътеводител за Източните Родопи, предназначен за природолюбители, карта за маршрута ТрансРодопи.
•  Възстановяването на елен лопатар и благородния елен, възвръщането в природата на Източните Родопи на диви коне тарпани и зубри. Районът е номиниран за Rewilding Europe (Да направим Европа по-диво място).

Това са само част от направеното от екипа на проекта. Постиженията на „Новото тракийско злато“ могат да бъдат видени по време на Уикенда на НТЗ в Източните Родопи на 26 и 27 април, когато къщи за гости и биопроизводители отварят врати за посетители със специална програма. Програмата за тези дни, както и за Деня на НТЗ в Кърджали на 25 април ще бъде представена в подробности на пресконференцията.

За проекта „Новото тракийско злато“

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014 г.) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации  АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие. „Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.