1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма бракониерски набези в района на „Държавно горско стопанство” – Чупрене

Няма бракониерски набези в района на „Държавно горско стопанство” – Чупрене

Заради някои несъответствия в нормативната уредба в момента служителите много трудно охраняват горите

Бракониерски набези в района на „Държавно горско стопанство” – Чупрене няма. Това каза Цветан Михайлов, директор на „Държавно горско стопанство” – Чупрене, съобщи Агенция "Фокус".  Според него има проблеми, свързани с охраната на горите, но те са по отношение на това, че собственик на гори е не само държавата, собственици са вече общини, физически лица, религиозни институции.

„Всички тези собственици искат да ползват горите си, а тяхната охрана е задължение на горските стопанства и Агенцията по горите. В това няма особена логика, всеки собственик трябва да има грижата да си охранява гората. Другият проблем е, че собствеността е разпокъсана, не са комасирани горите. Това създава сериозни проблеми при охраната и ползването им”, посочи Михайлов. Заради някои несъответствия в нормативната уредба в момента служителите много трудно охраняват горите.

В новия Закон за горите собствениците на гори ще имат ангажимент да си ги охраняват или да заплащат на институции и организации да ги охраняват. „Горските и ловни стопанства ще се грижат само за държавните гори, така охраната им ще бъде по-лека и спокойна”, подчерта Цветан Михайлов. 12 души охраняват горите в Чупрене, те са съобразени с площта на горския фонд.

„ Ние сме отдалечени от основните потребители на дървесина в Северозападна България. Принудени сме да даваме по-високи цени за добив, а да продаваме на по-ниски цени дървесината, заради отдалечеността ни от основните потребители. Ако не работим ефективно и не продаваме дървесина, няма да можем да се издържаме. Субсидиите от държавата са почти прекратени и сме принудени сами да се издържаме от стопанската дейност, която извършваме”, каза в заключение Цветан Михайлов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.