1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон

  • Прогнозата за северозападната част на Черно море се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители остават по крайбрежието на Украйна

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента:

  • Прогнозата за северозападната част на Черно море се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители остават по крайбрежието на Украйна;
  • Към 2 юли симулациите не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в акваторията на България;
  • Сателитните изображения от същата дата показват, че в бреговата и изключителната икономическа зона на България не се наблюдават замърсявания.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Вижте информацията за резултатите от изследванията, публикувани в прес-съобщенията на МОСВ на  30 юни, 28 юни, 26 юни.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Електронен адрес: press@moew.government.bg

Уважаеми колеги от медиите,

Пресцентърът на МОСВ е на Ваше разположение за допълнителни въпроси, свързани с мониторинга на черноморските води в българската акватория.

Електронен адрес: press@moew.government.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.