1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма консенсус за ски зона Банско

Няма консенсус за ски зона Банско

Еколози настояват премиера Бойко Борисов да изпълни обещанието си за концесията

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заявява, че на дискусията за проблемите с концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин не се постигна консенсус, каквато беше идеята първоначално. Търсеше се консенсус за разваляне на договора или неговата промяна въз основа на доклада на междуведомствената работна група към Министерски съвет.

От всички изискани от природозащитниците документи и информация не бяха представени никакви, с изключение на информация от министъра на спорта Красен Кралев, че досега министерството му е субсидирало дейността на ски зоната с 14 милиона лева.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че никога не е била извършена категоризация на ски пистите с оглед на тяхната безопасност.

Министерство на околната среда и водите съобщи, че поне 5 строежа са извършени без решение по оценка за въздействието върху околната среда.

На срещата с 5 министерства и 3 парламентарни комисии мажоритарният собственик на концесионера „Юлен“ – кипърецът Георгиос Георгиу, отново не се яви. Друг представител на концесионера не отговори на въпроса дали има неясноти в концесионния договор, които налагат неговата промяна. На коалицията „За да остане природа в България“ беше отказана възможността да предостави доказателства за нарушения.
 
Еколозите считат, че междуведомствената работна група не си е свършила работата и както самата е посочила, тя дори не е имала за цел да установи дали се изпълнява концесионният договор. Според природозащитницети институции, досега са прикривали нарушенията в ски зона Банско. Дори в момента продължават да крият всички документи, свързани със строителството в ски зоната.

Коалицията „За да остане природа в България“ предлага Министерство на околната среда и водите да възложи предвидените в доклада на междуведомствената работна група мерки, както го задължава законът, а именно: да изготви специализирана кадастрална карта и кадастрален регистър на строителството в Национален парк Пирин, да предприеме действия за издаване на актове за държавна собственост, подробен устройствен план на концесионната площ, заедно с план-схеми на техническата инфраструктура и сградите, включително техническите, количествените и качествените характеристики на обектите.

Коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява всички документи, свързани със строителството и собствеността на обектите в ски зона Банско в Национален парк Пирин, вкл. строителните книжа, да станат публични.

Коалицията предлага на премиера Бойко Борисов да възложи на Министерство на околната среда и водите и на междуведомствената работна група да извършат анализ на изпълнението на задълженията на концесионния договор, който да се основава на първични документи и проверки на терен.

Коалицията заявява, че докато всички документи за ски зона Банско не станат публични, не вижда смисъл за по-нататъшни дискусии. Според природозащитниците взимането на решения при липса на публична информация ще доведе до големи загуби за държавата, независимо дали договорът се разтрогне или анексира.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.