1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма спрени плащания по ОП "Околна среда"

Няма спрени плащания по ОП "Околна среда"

Възстановяват се редовно разходите по всички сключени договори за безвъзмездна финансова помощ

По Оперативна програма "Околна среда" няма спирания на плащания към бенефициенти. Възстановяват се редовно разходите по всички сключени договори за безвъзмездна финансова помощ. Това заявяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Европейската комисия е прекъснала да плаща проекти за България по Оперативна програма "Околна среда" от ноември миналата година поради лошо управление и контрол. Това информира във вчерашния си брой вестник "Труд".

Общата стойност на молбите за плащания, които в момента не се обработват от службите на комисията по ОП "Околна среда", е 14,6 милиона евро, коментира говорител на еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан. Той обясни мярката с "установяване на системни слабости в системата за управление и контрол на тази програма".

Според Тон ван Лиероп българските власти в момента рабоята по слабостите. Той допълни: След като комисията получи доказателства, че слабостите са отстранени, плащанията могат да се възстановят, без да уточнява за какви проекти става дума.

Забавяне има във възстановяването на средства по подадени заявления за плащане (сертификати) към ЕК. Тези заявления за плащане обхващат разходи, изплатени на общините основно през 2009 г. Те са на стойност около 14.6 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.