1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма замърсяване, което да е причина за измряла риба в старото корито на река Янтра при село Куцина

Няма замърсяване, което да е причина за измряла риба в старото корито на река Янтра при село Куцина

Не съществуват и източници на заустване на отпадъчни води

Проверка по сигнал за измряла риба в старото корито на р. Янтра при село Куцина извършиха експертите на РИОСВ – Велико Търново и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) на 24 август.  

Огледът установи наличие на измрели риби на 2-3 места локално по протежение на старото, безотточно корито на реката. На място са измерени показателите: рН – 8,83; разтворен кислород – 10,5 мг/л,  наситеност с кислород – 122,69 %   и електропроводимост – 1150 µs/см. Резултатите от направения анализ за качеството на водата показват, че няма химическо замърсяване или недостиг на кислород, които могат да бъдат причина за рибния замор. По информация на кмета на селото през нощта на 20 срещу 21 август неизвестни лица са приложили нерегламентирани методи за улов на риба.

Резултатите от направения анализ за качеството на водата показват, че няма химическо замърсяване или недостиг на кислород, които могат да бъдат причина за рибния замор. Не съществуват и източници на заустване на отпадъчни води в старото корито на р. Янтра при с. Куцина.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.