1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Обикновените“ или „редките“ видове намаляват повече?

„Обикновените“ или „редките“ видове намаляват повече?

Снимка:

Сред най-важните роли на птиците за хората са контролът на гризачите и насекомите

Ново британско проучване с данни от схемата за Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП), включително и от България, показва, че често срещаните видове, наричани „обикновени“, намаляват повече отколкото тези, които не се срещат толкова често. Въпреки противоречието в терминологията, проучването показва, че някои по-рядко срещаните видове дори се увеличават поради целенасочените мерки, които се предприемат за тях.

Подобно проучване се прави за път и резултатите са изключително тревожни, тъй като по дефиниция често срещаните видове са по-многочислени. Същевременно спадът в техния брой и биомаса, има много по-голямо влияние върху екосистемните услуги, които те изпълняват в сравнение с по-малобройните видове. Сред най-важните роли на птиците за хората са контролът на гризачите и насекомите, разсяване на семена и други.

Проучването включва данни за периода 1997-2009 г. за 144 вида от 25 страни в Европа, включително и от схемата за Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП) в България. Важно е да се отбележи, че във включения списък не фигурират световно застрашени видове.

БДЗП изказва благодарност към всички участници в проекта за мониторинг на „обикновените“ видове птици!

Очаквайте резултатите за състоянието на „обикновените“ видове птици в България  за десет годишния период 2005-2014 г., които скоро ще бъдат публикувана на сайта на МОВП. Резултатите за 2013 г. и предходни години, може да видите тук.

Ако желаете да помогнете на птиците и да се включите в инициативата за мониторинг на тяхното състояние, моля попълнете формата тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.