1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обсъдиха възможните мерки за смекчаване на отрицателното въздействие върху Седемте рилски езера

Обсъдиха възможните мерки за смекчаване на отрицателното въздействие върху Седемте рилски езера

Огромният поток туристи през последните години е довел до сериозни ерозионни процеси

На работна среща между неправителствени организации, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), общини, туристически дружества, "Рила Спорт" АД (инвеститор в строителството на лифта до Седемте рилски езера) и други заинтересовани страни, бяха обсъдиха възможните мерки за смекчаване на отрицателното въздействие върху уникалния природен обект Седемте езера в Рила, съобщи Коалиция "За да остане природа в България".

Дирекцията на "Национален парк Рила" (rilanationalpark.org) представи подробна статистика за многократно увеличения брой посетители в района и негативните резултати от липсата на адекватен контрол. Данните надхвърлят и най-тревожните очаквания и анализи.

От около 35 000 посетители годишно през 2008 г., броят на туристите през 2011 г. е достигнал 120 000. "Това е недопустимо голям антропогенен натиск върху чувствителната екосистема", твърдят специалистите.

Огромният поток туристи през последните години е довел до сериозни ерозионни процеси, пряко унищожаване на защитени тревни съобщества и видимо замърсяване на езерата, които бяха смятани за едни от най-чистите естествени водни басейни в Европа.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и зам.- министър Евдокия Манева признаха, че са впечатлени от огромните щети, които нанася безконтролното движение на туристи при Седемте езера.

Поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на Седемте езера е обявен за "зона за ограничаване на човешкото въздействие". Но на тази първа среща, отговорните институции не можаха да се спрат на никоя от предложените мерки, които директно ограничават броя на туристите в циркуса.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.