1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обществена дискусия по Закона за горите

Обществена дискусия по Закона за горите

Снимка:

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще участва във форума

Днес, 3 юли 2012 г., министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще участва в обществена дискусия по Закона за горите, която се организира от Комисията по земеделие и гори към Народно събрание.

Събитието ще се проведе от 10:00 часа в зала "Изток" на Народното събрание. Целта на организираната от ресорната комисия към парламента кръгла маса е да се сближат позициите на спорещите страни по конкретни текстове от закона, но според представители на природозащитници и инвеститори това едва ли ще се случи по време на днешната среща.

В средата на миналия месец хиляди млади хора излязоха на протест срещу окончателното приемане на спорните промени в Закона за горите. Основният спор, предизвикал острата обществена реакция и гнева на екоактивистите, е около промяната, която предвижда ски писти и лифтове да се строят включително и на терени от държавния горски фонд без да се променя статута на земята, станала известна като поправката „Витоша ски”.

Ако дискусията за Закона за горите беше проведена с участието на обществото от самото начало щяха да се избегнат гражданските протести, коментираха природозащитниците след като президента Плевнелиев наложи вето на закона. Няколко дни по-късно, по време на заседание на парламентарната комисия за земеделие и гори, депутатите се обединиха около мнението, че ветото дава възможност да се гласуват поправки в Закона за горите при провеждането на обществен дебат и при постигането на пълен консенсус от страна на гражданското общество, екологичните организации и бизнеса.

Държавният глава Росен Плевнелиев също коментира, че с налагането на вето върху спорните промени в закона за горите президентската институция дава шанс на природозащитниците и хората, подкрепящи инвестициите, да намерят взаимноизгодно решение. „България може да печели от своята природа по един екологосъобразен начин, но това не бива да става в дефицит на информация. Хората могат да имат икономическа перспектива в регионите. Това, което обаче трябва да направим сега, е да го подплатим с един качествен закон”, обясни държавният глава, цитиран от Дарик радио.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.