1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обществени ветроенергийни системи в Дания

Обществени ветроенергийни системи в Дания

Вятърните турбини следва да предоставят половината от електроенергията, консумирана в страната, през 2020 г.

Дания наскоро стартира амбициозна схема за публично участие, предназначена да помогне на страната да постигне своите амбициозни цели за добив на вятърна енергия и за насърчаване на местната подкрепа за проекти за вятърна енергия.

Новият план за обществени ветроенергийни системи се очаква да ускори растежа на зрелия и разрастващ се вятърен сектор в Дания. Вятърът представлява 28% от електроенергийния микс в Дания за 2011 г., според Датската енергийна агенция, в сравнение с 22% година по-рано.

По силата на национален енергиен план, одобрен от датския парламент през март, вятърните турбини следва да предоставят половината от електроенергията, консумирана в страната, през 2020 г.

Датската асоциация за вятърна индустрия казва, че в рамките на новия план се очаква да бъдат инсталирани 1800 мегавата нови вятърни турбини. В рамките на новата схема, която всъщност влезе в сила през ноември 2011 г., разработчиците на наземни и офшорни вятърни ферми трябва да предложат акции на стойност най-малко 20% от общата стойност на проекта си на местните жители.

Правилата целят не само за да се насърчи създаването на нови проекти за ветрогенератори, но и да се създаде нагласа сред местното население така, че жителите да се превърнат във вятърни предприемачи, обяснява Сьорен Торпструп Лаурсен, инженер в Copenhagen Energy, пред сп. Forbes.

Как става това? Разработчикът създава частна фирма за разпределяне на акции на местния вятърноенергиен парк в дадена област. Наличието на акции трябва да се рекламира в местния вестник. Акциите се предлагат първо на постоянните жители на възраст над 18 г. и живущи в рамките на 4,5 километра от мястото на проекта. След това акциите в обращение стават достъпни и за жителите отвъд 4,5-километровата зона, но само в границите на общината.

Предприемачът няма право да прави печалба от този 20%-ен дял, принадлежащ на общността. Турбините, осигуряващи местния дял от вятърната ферма, трябва да се предлагат на себестойност. Разработчици неохотно приемат тези разпоредби, казват анализаторите. Крепи ги надеждата, че ще убедят местните жители да прегърнат понякога спорните проекти.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.