1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Бургас изпълнява проект за опазване на Черноморската екосистема

Община Бургас изпълнява проект за опазване на Черноморската екосистема

Инициативата има за цел да насърчи трансграничното сътрудничество между Черноморските крайбрежни държави

Община Бургас, съвместно с партньори от Румъния, Грузия, Украйна и Турция, изпълнява проект “Интегрирано управление на горещи точки и опазване на Черноморската екосистема”, който се финансира по Съвместна оперативна програма на Черноморски басейн 2007-2013.

Инициативата има за цел да насърчи трансграничното сътрудничество между Черноморските крайбрежни държави, за да подпомогне хармонизирането на действащите стратегически и законови документи, очертаващи цели, приоритети и мерки при извършване на мониторинг на речните басейни и съхраняване на уязвимите хабитати по Черноморското крайбрежие.

Дейностите, които ще се изпълняват от партньорите, са свързани с актуализиране и верифициране на наличните в целевите държави бази данни на горещите точки, изработване на пазарно-ориентиран инструментариум за контрол върху замърсяването на водите, обмен на експертен опит, който да допринесе за планиране и развитие на бъдещи инвестиции в областта на опазване на прилежащите речни басейни и водите на Черно море. Проектът акцентира върху нарастващата заплаха от замърсяване от съществуващите наземни източници и влошаване на екологичното състояние на Черно море.

Ангажиментите и задълженията по проекта на община Бургас са свързани както с изпълнение на дейностите, заложени в проектното предложение, така и с насърчаване на ползотворно сътрудничество между местните заинтересовани страни, които участват в цялостния процес на опазване на водите на Черноморския басейн – програмиране и приоритизиране на мерки, планиране и изпълнение на дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.