Община Габрово подписа проект за близо 8 млн. лв.

Общо 58 общини в България ще внедрят мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини

Девет детски градини и пет училища в Габрово ще бъдат реновирани по проект „Създаване на съвременна образователна инфраструктура в община Габрово, посредством прилагане на мерки за енергийна ефективност", пише dariknews.bg. Той беше подписан в София от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-кмета на Община Габрово - инж. Добрин Савчев.  Проектът е на стойност 7 882 847 лв., като от тях близо 5 млн. са безвъзмездна помощ от Европейския съюз, а останалите се отпускат от Общината, съобщават от местната администрация.

Срокът за изпълнение е 24 месеца. През това време в сградите на детските заведения и училищата ще бъдат направени ремонти, подменени дограмите, поставена топлоизолация и въведено енергоспестяващо осветление, ще се модернизират и подменят отоплителните инсталации. В девет от обектите ще бъдат изградени инсталации за битова гореща вода със слънчеви колектори, а в една детска градина ще бъде монтирана фотоволтаична инсталация.

Инвестицията ще засегне пряко 28% от учащите и 65% от децата в детски градини на територията на община Габрово.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие". Общо 58 общини в България ще се възползват от схемата и ще внедрят мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини, като общата стойност на всички проекти е 105 млн. лева.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.