1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Перник започва проверка за нерегистрирани домашни кучета

Община Перник започва проверка за нерегистрирани домашни кучета

Снимка:

Най-късно до 15 октомври домашните любимци трябва да бъдат вписани в регистъра

Община Перник започва проверка в края на този месец за нерегистрирани домашни кучета, съобщиха от институцията.

Най-късно до 15 октомври домашните любимци трябва да бъдат вписани в регистъра. След този срок ще бъдат направени инспекции по места и при нарушения ще бъдат налагани санкции съгласно Закона за защита на животните.

Над 2040 безстопанствени четириноги бродят по улиците на Перник. Част от тях са поколения на изоставени домашни любимци. Опитите да се ограничи популацията им, включително и чрез кастрация, на този етап не дават резултати.

По данни на общината, голяма част от ухапани от кучета перничани са пострадали именно от кастрирани животни. В разработена програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Перник за периода 2012 - 2015 г. се предвижда забрана на обгрижването на улични четириноги пред жилищните сгради и в междублоковите пространства. За спазването й ще следят кметовете на населени места, пише inews.bg.

Хората, желаещи да се грижат за безстопанствени кучета, ще могат да настаняват животните вързани в оградени пространства в ненаселени територии. Програмата цели популацията на бездомните животни да бъде овладяна напълно до изчезване на явлението "улично куче".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.