1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Стара Загора ще отбележи Световния ден на околната среда

Община Стара Загора ще отбележи Световния ден на околната среда

Всяка институция ще сформира отбор и ще участва в надпреварата за най-голям и най-нетрадиционен отпадък

Община Стара Загора, РИОСВ и Гражданско обединение-Екоцентър заедно ще отбележат Световния ден на околната среда, съобщиха от пресцентъра на общината. Инициативата ще се проведе на 6 юни 2011 г., понеделник, от 10:00 часа под мотото: „Да почистим около себе си!”. Начало и финал – пред сградата на Общинска администрация. В почистването на паркове и градини в град Стара Загора ще се включат служители от общинска администрация, Регионална здравна инспекция, Регионална инспекция по околна среда и води, Регионално управление по горите, студенти от специалност „Екология” от Аграрен факултет при Тракийски университет и деца от клуб „Приятели на книгата” при библиотека „Родина”. Всяка институция ще сформира отбор и ще участва в надпреварата за най-голям и най-нетрадиционен отпадък, а също и за най-голямо количество събрани отпадъци.

В рамките на 60 минути всеки отбор трябва да почисти района си, определен от организаторите. Местата за почистване са парк „Пети октомври”, района на шадравана с жабките в началото на Парк Аязмото, парковете „Зеления клин” и „Александър Стамболийски” („Алана”), Станционната градина край ж.п. гарата и пространството пред Оперен театър. Инициативата се провежда във връзка с 5 юни - Световен ден на околната среда.

Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда. Историята му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.

Темата на Световния ден на околната среда през 2011 г. е: „Горите: Природата на ваше разположение” с цел насърчаване на опазването на горите и устойчивото потребление за "зелен" растеж и в подкрепа на инициативата на ООН – Международна година на горите. Опазването на горите по света трябва да е в нашето колективно съзнание, така че да се промени начинът ни на живот.

Световният ден на околната среда е ден, в който всеки трябва да предприеме действия за запазване на планетата за бъдещите поколения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.