1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Варна е глобена заради нередности в изпълнението на проект по ОП „Околна среда”

Община Варна е глобена заради нередности в изпълнението на проект по ОП „Околна среда”

Според МОСВ при избора на изпълнител е извършено неправилно оценяване на участниците

Община Варна е глобена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заради нередности в изпълнението на проект по Оперативна програма „Околна среда”. Санкцията е в размер на 250 хил. лв., съобщава в. "Черно море".

Става въпрос за задание за техническа помощ (проектиране) за изграждането на водоснабдяване и канализация в 16 селищни образувания около Варна, уточни кметът на града Иван Портних.

Според МОСВ при избора на изпълнител е извършено неправилно оценяване на участниците по отношение на техническите изисквания. „Това е точкова система на оценяване, като констатираните разминавания не влияят на крайния резултат“, уточни градоначалникът. Той разкри още, че санкцията на министерството е дошла едва след извършен предварителен и последващ контрол от страна на Управляващия орган.

Процедурата по избор е минала и през Комисията за защита на конкуренцията и административния съд заради обжалване от участници. Крайното становище на правораздавателния орган е, че класирането е справедливо, коментира кметът.

От община Варна вече са подали възражение пред Управляващия орган, а ако то не бъде прието, въпросът ще бъде отнесен до съда, уточни Портних, който бе категоричен, че въпреки санкцията местната администрация ще направи всички възможно да довърши в срок започнатия проект.

Според правилата при нарушения на обществените поръчки се налага най-високата санкция - 25% от отпуснатите европари. Тъй като проектите са големи, в доста случаи сумата надхвърля общинския бюджет и може да изправи местната власт пред фалит. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.