1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общините имат важна роля за постигане на по-чиста околна среда

Общините имат важна роля за постигане на по-чиста околна среда

Конкурсът "Екообщина" се обявява за трета поредна година и е под патронажа на президента в партньорство с МОСВ и МРРБ

Местните власти имат важна роля за постигането на по-чиста околна среда. Това заяви днес зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на пресконференция по повод обявяването на конкурса „Екообщина“ за 2018 г. във Френското посолство. „МОСВ работи активно с общините. Чрез финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) осигуряваме по-добро и екологосъобразно управление на водите и отпадъците“, каза зам.-министър Николова. Тя подчерта важната роля и на бизнеса, с чието партньорство ще се постигнат иновативни технологични решения за подобряване качеството на живот на хората.

Конкурсът се обявява за трета поредна година и е под патронажа на президента в партньорство с МОСВ и МРРБ. По ОПОС ще се осигури учебно пътуване във Франция за представители на общините лауреати в две категории –  „Устойчиво управление на водите” и „Устойчиво управление на отпадъците“.

„Екообщина“ е платформа за сътрудничество между българските и френските публични власти, асоциации и предприятия в областта на устойчивия град“, каза посланикът на Франция Ерик Льобедел. Той покани за участие всички български общини и представи регламента и категориите, в които те ще се състезават. Посланик Льобедел изрази надежда, че тази година участниците ще бъдат повече, през 2017 г. кандидатстваха 37 общини. Тази година са включени нови две категории – „Устойчиво управление на публичните пространства“ и „Спорт и гражданско общество“. Възможност за участие ще имат и граждани и неправителствени организации.

Предстоят семинари, на които френски експерти ще представят опита на общините във Франция. Първият форум за устойчивото управление на водите ще бъде на 17 април, а за отпадъците – на 24 април 2018 г.

Повече информация за конкурса - на www.ecoobchtina.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.