1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общините ще имат възможност да заявят отказ от собствеността върху язовирите

Общините ще имат възможност да заявят отказ от собствеността върху язовирите

Оператор за експлоатацията и поддръжката ще бъде Националната електрическа компания (НЕК) - предприятие "Язовири и каскади”

Всички язовири, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и за енергийни цели, ще станат публична държавна собственост под управлението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Това стана ясно след брифинг в Министерския съвет, съобщи агенция "Фокус".

Оператор за експлоатацията и поддръжката ще бъде Националната електрическа компания (НЕК) - предприятие "Язовири и каскади”.

Освен това общините ще имат възможност в определен срок да заявят отказ от собствеността върху язовирите, чийто собственик са. В случаите, при които не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право става "Напоителни системи”.

По време на брифинга е оповестено и решение, взето на работна среща при премиера Бойко Борисов, свързано с преодоляване на проблемите и неяснотите по отношение на собствеността на язовирите. Според взетите мерки министърът на икономиката, енергетиката и туризма, чрез НЕК, предприятие "Язовири и каскади”, ще осъществява цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири, независимо от тяхната собственост.

Министърът ще предприема и принудителни административни мерки, в това число и премахване с цел минимизиране на рисковете за населението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.