1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обявени са финалистите за наградата на ЕК „Натура 2000“ – гласувайте за своя фаворит

Обявени са финалистите за наградата на ЕК „Натура 2000“ – гласувайте за своя фаворит

Наградата на европейските граждани ще бъде присъдена на финалиста, който е получил най-голям брой гласове от общественото гласуване

Европейската комисия обяви 21 финалисти от шестото издание на европейската награда „Натура 2000“ за 2022 година. Избраните финалисти са от Австрия, България, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Португалия, Словения и Испания. Включени са и няколко трансгранични инициативи с партньори от Кипър и Хърватия.

България е класирана и присъства с 4 кандидатури, като едната е съвместна с Гърция и Кипър.

Можете да направите Вашия избор и да гласувате онлайн за своя фаворит на адрес: https://ec.europa.eu/environment/natura-2000-award/current-edition_en до 27 април 2022 г. На интернет страницата на инициативата ще намерите и специално разработена карта, която посочва местонахождението на отделните финалисти. Можете да прочетете подробно за извършените природозащитни дейности и да разгледате техни снимки и видеоклипове. 

Наградата на европейските граждани ще бъде присъдена на финалиста, който е получил най-голям брой гласове от общественото гласуване. Финалистите ще бъдат оценени и от експертно жури, което ще избере петте победители в отделните категории – „Опазване на сушата“, „Опазване на морето“, „Комуникация“, „Социално-икономически ползи“ и „Трансгранично сътрудничество“.

Шестимата победители ще бъдат обявени на специална церемония на 18 май 2022 г. в Брюксел.

Министерството на околната среда и водите припомня, че наградата „Натура 2000“ отличава водещи постижения в опазването на природата, свързани с мрежата от защитените зони „Натура 2000“ в Европейския съюз. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.