1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очаква се повишение на нивата на реките

Очаква се повишение на нивата на реките

По-съществени повишения на водните нива ще настъпят при най-южните Черноморски реки

Очаква се ново повишение на нивата на реките Искър, Струма, Марица, Тунджа, Бяла, Крумовица, Родопските притоци на Арда, както и повишение на нивото на редица реки по Черноморието, предупреждават от МОСВ.

От днес в резултат на прогнозираните количества валежи се очаква да започне повишение на нивата на реките в Дунавския басейн. За р. Искър прогнозираните водни количества за 26, 27 и 28 септември ще са над средната стойност. От петък се очаква увеличение на водните количества на реките във водосбора над яз. Панчарево и във водосборите на реките Владайска, Банкенска, Лесновска и Малък Искър. Водните нива ще са под прага за предупреждение. р. Осъм - горно течение; р. Янтра - горно течение.

В Източнобеломорския басейн предупреждението е за р. Марица - Рило-Родопските притоци в горното й течение. В Западнобеломорския басейн предупреждението е за р. Струма - Осоговските, Малашевските и Рилските й притоци.

Вечерта в петък и в събота по-съществени повишения на водните нива ще настъпят при най-южните Черноморски реки: р. Средецка; р. Маринка; р. Отманли; р. Ропотамо; р. Факийска; р. Дяволска; р. Караагач; р. Лисово дере; р. Велека; р. Силистар; р. Резовска.

Повишения на нивата се очакват и по долното течение на реките Тунджа, Бяла, Крумовица и Родопските притоци на Арда. В резултат на действието на нарушители на естествения режим на реките, на места са възможни локални, краткотрайни разливи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.