1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очаква се след средата на мaрт у нас да пристигне първата двойка египетски лешояди

Очаква се след средата на мaрт у нас да пристигне първата двойка египетски лешояди

Снимка:

Екипите на „Лайф+” се подготвят за новия полеви сезон

Макар и с капризи, месец март бележи началото на пролетта и първите щъркели вече се появиха на Балканите. Съвсем скоро техният пример ще последват и неуморните пътешественици – египетските лешояди. На 17-ти февруари в Испания пристигна първата птица за Европа, а у нас очакваме това събитие да се случи след средата на мaрт.

Междувременно екипите на „Лайф+” проекта „Помощ за египетския лешояд” се подготвят за новия полеви сезон. Едно от обичайните вече трета година приготовления е монтирането на наблюдателна камера в гнездовата ниша на двойката египетски лешояди, която мъти в Провадия. Поставянето й коства известни усилия, но резултатът си заслужава – всеки може да наблюдава поведението на птиците в реално време на сайта на проекта, заявяват от БДЗП.

Камерата традиционно е „маскирана“ с естествени материали – най-вече камъчета от скалата, за да не смущава новопристигналите родители и те отново да разкрият естественото си поведение по време на гнездовия сезон. Сега остава да стискаме палци двойката успешно да се завърне от Африка и да избере старата ниша за новото си гнездо, подчертават от Българското дружество за защита на птиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.