1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очаква се задържане или слабо понижение на речните нива

Очаква се задържане или слабо понижение на речните нива

В резултат на валжи от сняг са възможни незначителни колебания на водните нива на водосборите на р. Камчия

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) днес ще има слаби превалявания от сняг на отделни места в източните райони, Стара планина и Странджа. Количествата ще са до 1-2л/кв.м. В четвъртък и петък не се очакват валежи.

През денонощието от 8 ч на 19 декември до 8 ч на 20 декември речните нива в по-голямата част от страната са останали без съществени изменения. В следствие на работата на хидротехнически съоръжения са регистрирани по-съществени денонощни изменения в Дунавски басейн- във водосбора на р. Огоста (от -7 до +21 см), в Източнобеломорски басейн- във водосбора на р. Марица (от -95 см до +38 см).

Образуване на брегови лед е регистрирано на р. Черни Вит при с. Черни Вит, на р. Бели Вит при гр. Тетевен, на р. Осъм при градовете Троян и Ловеч (Дунавски басейн). Отчетено е наличието на ледена каша при измервателния пункт на р. Места при м. Момина кула.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е само водното количество на река Марица при Пловдив и Първомай.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн:  колебания от -7 см до + 15 см;

Черноморски басейн: регистрирани са понижения с до -3 см

Източнобеломорски басейн: колебания от -7 см до +7 см

Западнобеломорски басейн: колебания от -6 см до +10 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще са без съществени изменения. Моделът за водосбора на  р. Искър прогнозира: Водните количества на 21, 22, 22 и 24 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности и ще са под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 21, 22, 23 и 24 декември ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 21, 22, 23 и 24 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и утре, в резултат на валжи от сняг, са възможни незначителни колебания на водните нива в долните части от водосборите на р. Камчия и южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица, Тунджа и Арда  на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.