1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очакват се незначителни изменения на речните нива

Очакват се незначителни изменения на речните нива

Образуване на брегови лед е регистрирано при реките Черни Вит, Бели Вит и Осъм

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) днес на отделни места в Източна България ще превали слаб сняг с незначителни количества. В сряда на изолирани места в Източна България и планинските райони ще превали слаб сняг с незначителни количества, а в четвъртък ще бъде без валежи.

През денонощието от 8 ч на 18 декември до 8 ч на 19 декември речните нива в по-голямата част от страната са останали без съществени изменения. В следствие на работата на хидротехнически съоръжения са регистрирани. Значителни денонощни колебания (от -38 см до +95 см) във водосборите на реките Марица и Арда (Източнобеломорски басейн). Образуване на брегови лед е регистрирано при р. Черни Вит при с. Черни Вит и р. Бели Вит  при гр. Тетевен и на р. Осъм при градовете Троян и Ловеч (Дунавски басейн).

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е само водното количество на река Марица при Пловдив и Първомай.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн:  колебания от -8 см до + 10 см;

Черноморски басейн: регистрирани са понижения с до -2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от -6 см до +4 см

Западнобеломорски басейн: колебания от -6 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще са без съществени изменения. Моделът за водосбора на  р. Искър прогнозира: Водните количества на 20, 21, 22 и 23 декември ще бъдат около средно многогодишните стойности и ще са под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 20, 21, 22 и 23 декември ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. На 21 и 22 декември, в резултат на валежи от сняг, са възможни незначителни колебания на водните нива във водосборите на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица, Тунджа и Арда  на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.