1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Одобрена е нова защитена територия - Туфеста острица

Одобрена е нова защитена територия - Туфеста острица

До момента видът е познат само от три находища в страната

Заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев одобри за целесъобразно предложение на РИОСВ за обявяване на нова защитена територия в област Пазарджик - защитена местност „Туфеста острица”. Целта е опазване на растителния вид Туфеста острица (Carex elata) и неговото местообитание в региона - малко блато с площ около седем декара в землището на с. Горно Вършило, община Септември, където експерти на РИОСВ - Пазарджик установиха ново находище на този растителен вид.

Предстои изготвянето на проект на заповед за обявяване на новата защитена местност и назначаване на комисия от заинтересовани страни, която да вземе решение за обявяването ѝ и за забраните, които ще действат в нея. При положително решение на комисията, новата защитена местност ще бъде обявена със заповед на министъра на околната среда и водите по реда на Закона за защитените територии.

Туфестата острица е вписана в Червената книга на Р България с категория „Застрашен вид“. Тя е многогодишно тревисто водолюбиво растение, което формира високи (до 1,2 м) туфи. Използва се като декоративно растение, заради атрактивния си вид. До момента видът е познат само от три находища в страната. Едното е унищожено, заради пресушаване и паша.

Страницата на туфестата острица в онлайн изданието на Червена книга на Република България е:

http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol1/Carelata.html

Още информация и снимки на растението от находището могат да се видят на  адрес:

https://bgflora.net/families/cyperaceae/carex/carex_elata/carex_elata.html

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.