1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Огромен "остров" от пластмасови отпадъци плува в Тихия океан

Огромен "остров" от пластмасови отпадъци плува в Тихия океан

Периферията му обхваща 3,5 милиона квадратни километра

Огромен "остров" от пластмасови отпадъци плува в Тихия океан, между бреговете на Калифорния и Хавайските острови. За него се знае отдавна, но сега учени са установили, че той е много по-голям, отколкото се е предполагало досега.

Наричат феномена "Голямото тихоокеанско сметище". Отпадъците се концентрират на едно място, донесени от вятъра и морските течения. По време на най-новото проучване, проведено в периода между 26 септември и първите дни на октомври, изследователите са установили, че центърът на така наречения остров от боклук се разпростира на 1 милион квадратни километра, а периферията обхваща още 3,5 милиона квадратни километра. 

Екипът от учени е имал за цел да измери "острова" и да определи какво е количеството боклук и какъв вид е пластмасата в него. "От това ще зависят дизайнът на системите за почистване, логистиката на изваждането на пластмаса на брега и методите за рециклирането й", обяснявате експертите.

Размерите на това сметище в океана обаче непрекъснато се променят, защото се намира в едно от огромните въртящи се океански течения. На север тихоокеанската спирала е образувала супа от пластмасови отпадъци, в която има и по-големи отломки, но и микрочастици пластмаса, които често биват поглъщани от рибите и така навлизат в хранителната верига.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.