1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 10 вида от задържаните влечуги на митнически пункт Калотина са за първи път в столичния зоопарк

Около 10 вида от задържаните влечуги на митнически пункт Калотина са за първи път в столичния зоопарк

Снимка:

Повечето от тях са бебета, затова ще бъдат поставени и лампи с УВ-осветление, за да не развият рахит

Около 10 вида от задържаните влечуги на митнически пункт Калотина са за първи път в зоологическата градина в София. Това каза за агенция „Фокус” директорът на зоопарка д-р Иван Иванов. Затова се обърнахме към колеги от Европа, свързахме се с два-три зоопарка, с които обменяме опит и ни дават напътствия, обясни той.

Животните бяха превозени до зоопарка, след като бяха открити от митничари вчера в багажното отделение на автобус, влизащ от Сърбия в България. Български гражданин е опитал да внесе нелегално у нас 6 варана, 4 каймана, 3 питона, 15 хамелеона, 49 костенурки, 1 скорпион, 6 рака, 10 охлюва, както и много червеи и хлебарки.

За животните са създадени условия в специална стая в софийския зоопарк, където те са под карантина. Едно-две са получили медицинска помощ. Повечето от тях са бебета, затова ще бъдат поставени и лампи с УВ-осветление, за да не развият рахит.

Д-р Иванов каза, че със скорпиона работи само един човек, защото е много отровен, а срещу отровата му няма серум. В зоологическата градина има специално отделение, където се отглежда екзотична храна – щурци, дрозофили, червеи и т.н. Кайманите ще ядат малки мишлета, а скорпионът – щурци. След като приключи карантинният период, държавата в лицето на компетентните институции, ще реши какво ще се случи със задържаните животни.

В края на миналата година на Капитан Андреево бяха задържани близо 1 800 папагала. Лично премиерът Бойко Борисов се осведоми за случая тогава и папагалите бяха настанени в зоологическата градина. След изтичане на карантинния период, те са останали в зоопарка. Нямаме право да ги сменяме, не можем да ги отдаваме под наем, каза д-р Иванов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.