1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 100 незаконно притежавани защитени екземпляри са открити за пет години на територията на област Благоевград

Около 100 незаконно притежавани защитени екземпляри са открити за пет години на територията на област Благоевград

Присъдите за бракониерство достигат до пет години лишаване от свобода

Около 100 незаконно притежавани защитени екземпляри са открити за пет години на територията на област Благоевград. Това каза пред журналисти експертът от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Росен Алексов, предаде радио „Фокус”.

По думите на Алексов в региона има много курорти, в заведенията, на които често се излагат препарирани животни. Повечето от тях са защитени видове. Открити са диви котки, кафяви мечки, орли, мишелови и други. Това е причина да се извършват чести проверки в механите в Банско, Разлог, Мелник, Гоце Делчев и Сандански.

„Въпреки че извършваме тази дейност от 56 години, все още откриваме препарирани защитени животни. Последният такъв случай беше в началото на годината в Банско”, каза Алексов и допълни, че не повече от 20% от откритите експонати са останали притежание на собствениците си.

Костадин Вълчев от сдружение за дива природа „Балкани” каза, че в момента има голям проблем с незаконното прекомерно използване на дивата коза, която е защитен вид. Дори в националните паркове, където ловът е забранен, има случаи на убити диви кози. Вълчев бе категоричен, че това е много смущаващо, тъй в страната има около 2000 екземпляра. „Има места, където броят им намалява значително заради избиването им. В парковете „Рила” и „Пирин” родът им се увеличава”, каза Вълчев.

Той бе категоричен, че присъдите за бракониерство достигат до пет години лишаване от свобода, но доказуемостта на деянието в съда е изключително трудно. Сътрудничеството между институциите за противодействие срещу бракониерството и незаконна търговия със защитени видове обсъдиха на среща в Благоевград.

Семинарът е с наименование „Подобряване на междуинституционалното сътрудничество в превенцията, разследването и разрешаването на случаи на бракониерство и незаконна търговия със защитени видове“, като в него се включиха представители на различни организации и институции. Пред журналисти Яна Велина, младши експерт в Националната служба за защита на природата, каза, че международната търговия, която се осъществява със защитени видове е на трето място по стойност и разпространение след тази с наркотици и оръжие. Причината е, че експонатите са много скъпи.

От друга страна България е транзитен коридор в това отношение, което я прави част от процеса. Нарушителите на закона са както професионалисти, така и туристи, които не познават защитените видове. В момента в България има 487 животински и 572 растителни вида.

„Бракониерството е изключително трудно доказуемо престъпление, поради което има много ниско ниво на разкриваемост. Не се възприема сериозно от гражданите, поради което не се подават и сигнали. Често в интернет виждаме снимки на бракониери, които позират с убити защитени видове или чуваме за преминаване праз граница, но не можем да го докажем”, каза Велина. Тя призова всички, които стават свидетели на подобни бракониерски действия да сигнализират на съответните органи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.