1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 300 нови пречиствателни станции са в процес на изграждане в България

Около 300 нови пречиствателни станции са в процес на изграждане в България

Средногодишно в страната завършват 40-50 студенти по ВиК, което е крайно недостатъчно

В момента в България в процес на изграждане са около 300 нови пречиствателни станции за отпадни води, за да бъдат проектирани и експлоатирани, ще трябват много експерти, които да бъдат ангажирани. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на научнопрактическа конференция "Предизвикателства при изграждането и експлоатацията на ПСОВ", цитирана от агенция КРОСС.

По думите й средногодишно в страната завършват 40-50 студенти по ВиК, което е крайно недостатъчно, предвид разширените нужди. "Това означава да се обърнем към колегите от УАСГ - може би трябва да се помисли за преразпределение на специалността "ВиК" и даване на много по-сериозен фокус върху броя студенти, които я завършват", каза още Павлова. Според нея ще са необходими и специалисти, които могат да проектират и да се занимават с подготовката на проекти за европейско финансиране.

Министър Павлова посочи, че следващата година темата на форума трябва да е свързана с интегрирания подход към водите и да засяга не само отпадните, но и питейните води. През последните години приоритетно се изграждат пречиствателни станции за отпадни води и понякога пренебрегваме питейните, отбеляза тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.