1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 50 000 дка ливади и пасища, част от Натура 2000, се предлагат на търг

Около 50 000 дка ливади и пасища, част от Натура 2000, се предлагат на търг

Снимка:

Това сочи проучване на коалицията "За да остане природа в България"

Земеделското министерство внимателно да провери още веднъж 154 000-те дка държавни земи, които са включени в търга, на който може да се плаща с компенсаторки. Това поискаха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" в съобщение до медиите.
 
Преди месец стана ясно, че поради грешки в информационните системи на земеделското министерство сред тези земи са включени защитени територии публична държавна собственост, които теоретично не могат да се приватизират. На търг се предлагаха и около 50 000 дка ливади и пасища, които са част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Тъй като все още не са обнародвани заповедите за обявяването на много от тези зони, природозащитниците настояваха тези земи да бъдат изключени от този търг.

Причината е, че понякога заповедите за Натура 2000 включват забрани и нуждата от допълнителни инвестиции, необходими за екологосъобразно поддържане на мястото, според европейските директиви за местообитанията и за птиците. Впоследствие това можеше да изненада закупилите държавни земи чрез търга. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов разпореди тези земи да бъдат изключени от настоящия търг.

Проучване на коалицията "За да остане природа в България" показва, че повечето областни дирекции по земеделие са се съобразили като цяло с министерската заповед. Изключение обаче правят областите Плевен, Пловдив и Хасково, в които влизат големи части от Стара планина и Родопите, както и защитената местност "Невида", която е буферна зона на резервата около връх Богдан в Средна гора. Всички те останаха в земите, предложени на търг.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява земеделското министерство да провери още веднъж списъка с държавни земеделски земи, предложени на търг с компенсаторки, за да се избегнат бъдещи усложнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.