1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН алармира за критични стойности на въглероден диоксид

ООН алармира за критични стойности на въглероден диоксид

Насищането на атмосферата с парникови газове ще продължи да се увеличава

Концентрацията на парникови газове в атмосферата е стигнала рекордни нива през 2015 г., след които изменението на климата навлиза в нова фаза, която може да засегне живота на поколения пише dnevnik.bg. Това ще се случи дори и ако правителствата предприемат действия за ограничаване на човешката дейност, водеща до повишаването на температурите. За това предупреди Световната метеорологична организация (СМО) към ООН, предаде "Ройтерс".

В световен мащаб концентрациите на въглероден диоксид, основният парников газ, причиняван от човешката дейност, е достигнала до 440 части на милион в атмосферата за пръв път, откакто се води статистика, и е с 44% по-висока от нивата отпреди индустриалната революция.

"2015 г. постави началото на нова ера на оптимизъм заради Парижкото споразумение за борба с последиците от измененията на климата. Но освен това годината ще остане в историята и с това, че с нея започна нова епоха в борбата с измененията в климата заради достигнатите рекордни концентрации на парникови газове в атмосферата", обяснява генералният секретар на СМО Петери Таалас. "Основният проблем тук е да се премине от политическо обещание към реални действия", заяви той на пресконференция в Женева. "До момента не сме свидетели на съществена промяна в политиките на страните."

Прогнозите на СМО са, че концентрацията на въглероден диоксид няма да падне под 400 части през 2016 г. и това ниво ще се задържи още много години.

Насищането на атмосферата с парникови газове ще продължи да се увеличава, освен ако светът не спре да използва изкопаеми горива и не започне да засажда дървета, поясняват от организацията.

Според Таалас дори ако вредните емисии започнат да намаляват, последствията от изменението на климата като свързаните с него природни бедствия ще продължат да съществуват.

"Подобрение ще усетим едва около 2060 г., ако започнем с мерките незабавно", предупреждават от СМО.

Затоплянето на климата, предизвикано от човешката дейност, често е посочвано като причина за проливните дъждове, продължителните периоди на суша и покачването на нивото на Световния океан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.