1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН: Опасност от недостиг на питейна вода

ООН: Опасност от недостиг на питейна вода

Един от най-наболелите проблеми е нарастването на световното население

Питейната вода да поскъпне, предлагат Обединените нации. Така ще се избегнат опасните последствия от глобалното разхищение на вода. Макар че на Земята има достатъчно ресурси за нуждите на населението, трябва да се предприемат решителни промени в начина на употреба, управлението и разпределението, препоръчват от ООН.

При липса на реформи, водата скоро ще намалее застрашително, особено в страни със сух и горещ климат. Има опасност ножицата между потребление и естествено възстановяване на подпочвените води да се разтвори до 40%, предупреждават експертите. 

Един от най-наболелите проблеми е нарастването на световното население от сегашните 7,3 милиарда на прогнозирани над 9 милиарда през 2050 година. Заради това нуждите от питейна вода ще скочат с 55%, като основна причина за това е земеделието, което днес вече употребява 70 на сто от водата. Към това се добавят климатичните проблеми и все по-големите градове.

В годишния си доклад експертите на ООН отбелязват, че повече от половината население ползва подпочвени води за питейни нужди. 20% от тези запаси са застрашени от прекомерното потребление. В някои части на Китай, Съединените Щати, Индия и Близкия Изток използването на подпочвени води е неустойчиво и те не могат да се възстановяват, алармират специалистите. 

Данните от доклада сочат, че в момента почти 750 милиона души нямат достъп до чиста вода, а 2 милиарда и половина живеят без канализация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.