ООН: Природните бедствия отнемат над 1,5 трилиона долара

Рискът от суша и последиците от това за земеделието се подценяват

Природните бедствия може да отнемат повече от 1,5 трилиона долара от световното богатство заради повишаването на рисковете за икономиката от природните бедствия, сочи доклад на ООН, публикуван днес. Според документа, разпространен по повод третата Конференция на ООН за ограничаване на рисковете от природни бедствия, която започна днес в Женева, рисковете за икономиката, свързани с природните бедствия са се утроили през последните 40 години - от 525,7 милиарда долара до 1,580 трилиона долара.

Икономическите загуби за богатите държави, предизвикани от наводненията, са се увеличили със 160% за 30 години, а от циклоните - с 262%, се казва в доклада. "Рискът от загуба на богатството, свързана с природните бедствия, днес нараства по-бързо от скоростта, с която това богатство е било създадено", предупреждава от своя страна координаторът на доклада Андрю Маскрей. Така "загубите, свързани с природните бедствия, често са равни на загубите, които една страна претърпява заради висока инфлация или въоръжен конфликт", допълни той.

Най-уязвими са страните с ниски и средни доходи заради бързото развитие на инфраструктурата (пътища, училища, болници...), много от които не са съвсем устойчиви, уточнява Маскрей.

Икономическата цена, която дълго време беше пренебрегвана, прави още по-необходима по-добрата подготовка на света за драматични събития като природните бедствия. Очаква се те да се увеличат заради климатичните промени, продължават експертите от органа на ООН, отговарящ за Международната стратегия за предотвратяване на природните бедствия (UNISDR). Те припомнят, че средният брой на година на природните бедствия, предизвикани от циклони през последните 40 години, се е утроил и е ударил по-голям брой страни. Освен това според тях рискът от суша и последиците от това за земеделието се подценяват.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.