ООН призова света да се готви за природни бедствия

Екстремните температури и горещите вълни са зачестили след 50-те години на миналия век

Междуправителствената група за климатичните промени към ООН (IPCC) призова държавите по света да се подготвят за природни бедствия, които произтичат от предизвикани от човека промени в климата на планетата, предаде ДПА.

В доклада си от 592 страници експертната група констатира, че екстремните температури и горещите вълни са зачестили след 50-те години на миналия век и предупреди, че тази тенденция ще се запази.

Според IPCC продължителността и интензивността на засушаванията по всяка вероятност ще се увеличи в много райони на света, включително Средиземноморието, Централна Америка и южната част на Африка.

Паралелно има голям шанс за по-чести проливни дъждове през този век, като вероятността от подобен сценарий за източна Африка е между 90 и 100 процента.

Макар да не се очаква броят на тропическите циклони да нарасне, тяхната скорост ще се увеличи, предупреждават учените от IPCC.

220-те автори на доклада са единодушни, че правителствата могат да вземат серия от мерки, за да намалят отрицателните последици от такива климатични събития, например да инсталират предупредителни системи за бедствия и да поддържат устойчиво развитие на селскостопанските площи, допълва БТА. Експертите препоръчват също подобряване на услугите в здравеопазването и водоснабдяването и въвеждането на стриктни строителни правила.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.