1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН: Цените на храните могат да скочат с 30 до 50% заради ерозията на почвата

ООН: Цените на храните могат да скочат с 30 до 50% заради ерозията на почвата

Хората ще продължат да понасят последиците от влошаването на екологичната ситуация на планетата

Замърсяването на водата и сушите застрашават бедните по света, предупреди Програмата на ООН за развитие при представянето на 21-ия си годишен доклад за човешкото развитие и качеството на живота, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Докладът беше представен в датската столица Копенхаген от директорката на програмата на ООН Хелън Кларк и от датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит. Хората често си лягат гладни заради сушите, замърсената вода и други екологични фактори, които засилват бедността и заплашват околната среда, беше посочено при представянето на документа. Докладът беше представен два дни, след като населението на планетата премина символичния праг от 7 милиарда души.

Борбата с климатичните промени ще изиграе главна роля в постигането на напредък за подобряване на здравето, за повишаване на доходите и за подобряване на образованието в най-бедните страни по света, посочва програмата на ООН при представянето на доклада си, отбелязва ДПА.

В Копенхаген беше припомнено, че хората понасят и ще продължат да понасят последиците от влошаването на екологичната ситуация на планетата. Като пример бяха посочени сушите и наводненията, както и замърсяването на въздуха и на водата. В глобален план цените на храните могат да се повишат с 30 до 50 процента в идните десетилетия като резултат от ерозията на почвата, обезлесяването, настъпването на пустините и прекомерната употреба на вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.