ООН: Възможни са бедствия в България

Местата без адекватна инфраструктура за управление на наводненията ще пострадат особено тежко

Части от Централна и Източна Европа, които бяха парализирани от снега, може да бъдат изправени пред нови разрушения и жертви от наводнения при топенето на снеговете в началото на пролетта. Това предупреди Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия, информира АФП, цитирана от БГНЕС.

Температурите в България и Румъния се очаква да нараснат между осем и десет градуса по Целзий в идните 10 дни и това ще доведе до разчупване на ледовете по река Дунав. "Макар хиляди хора да остават в плен на снега в Сърбия и България, има предупредителни признаци, че разрушителни наводнения ще причинят нови човешки жертви и щети на икономиката", заяви в комюнике Маргарет Валстрьом, специален представител на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Местата без адекватна инфраструктура за управление на наводненията, като язовирни стени и диги, ще пострадат особено тежко, допълни тя. При последната студена вълна и обилен снеговалеж в части на Европа загинаха над 600 души.

"Сега е време властите в тези страни да направят планове, за да гарантират, че няма да има загуба на човешки животи, когато станат наводненията", заяви Денис МакКлийн, говорител на Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия. "Институциите също така трябва да помислят как това бедствие показа състоянието на публичната инфраструктура в тези страни", допълни той.

Европейската комисия създаде Европейска система за предупреждение за опасност от наводнения след преливането на реките Елба и Дунав през 2002 г. Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия съобщи, че предстоящото снеготопене може да постави системата на най-голямо изпитание от създаването ѝ.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.