1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Опасните язовири са малко над 200

Опасните язовири са малко над 200

Поради повишаването на температурите вече започна силно снеготопене

Рисковите язовири в страната преди очакваното обилно снеготопене са малко повече от 200.
Това е съобщил директорът на Главна дирекция "Язовири" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Йордан Кюмюрджиев по БНР, пише dir.bg.

Поради повишаването на температурите вече започна силно снеготопене.

Това, че са рискови, не означава, че те са в предаварийно състояние, има някакви неизправности. Тези, които наистина са зле, са около 30 броя, за тях има дадени предписания, тези язовири въобще да не задържат водата.

Проверени са около 5000 от общо 5400 язовира, според Кюмюрджиев. На част от тях са установени дребни проблеми като неизправни кранове и повредени преливници. Снежната покривка затруднява достъпа и огледа на съоръженията на останалите, пояснява директорът на Главна дирекция "Язовири".

На 6-ти февруари 2012 година харманлийското село Бисер беше пометено от придошлите води на язовир "Иваново". В потопа загинаха 10 души, срутени бяха 56 къщи и над 100 други бяха повредени.

Вече пет години от трагедията в Бисер няма виновни, делото е прекратено, а причината за спирането му на този етап са липсващите разпити на трима свидетели. Според разследващите те са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как разследването да продължи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.