1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Оранжев код за тревога за река Тунджа при Елхово

Оранжев код за тревога за река Тунджа при Елхово

Засега няма прогнозни данни за необходимост от предупреждение на съседните ни страни

Системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа обяви оранжев код за тревога за река Тунджа при Елхово.

Според актуалната информация, постъпила в МОСВ от Системата за прогнозиране на екстремни явления за водосборите на реките Дунав и Марица на базата на European Flood Alert System (EFAS), се очаква преминаване на високи води по река Арда. По-значими повишения на водните нива на притоците й река Върбица и река Крумовица се очакват на 29 и 30 октомври 2012 г.

От своя страна НИМХ обяви червен код за валежи в областите Хасково и Кърджали, където се очакват значителни валежи - над 40-50 л/кв.м, на места в областта над 60-70 л/кв.м. Ще духа силен вятър от юг-югозапад, достигащ скорост 12-15 м/сек и пориви - до 18-20 м/сек.

Министерството на околната среда и водите активира 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите и изпрати предупреждение до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи и областните управители за повишено внимание към сложната метеорологична обстановка в посочените региони - река Тунджа при Елхово, поречието на река Арда и притоците й Върбица и Крумовица и територията на областите Хасково и Кърджали.

Засега няма прогнозни данни за необходимост от предупреждение на съседните ни страни по Конвенцията за опазване на трансграничните водни течения и езера. МОСВ потвърди готовност при евентуална промяна в състоянието на водите, свързана с опасност от вредното им въздействие, да предостави своевременно допълнителна информация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.