Орхидеи цъфтят в Източните Родопи

В района на Маджарово и Ивайловград могат да се видят над 26 вида от красивите цветя

Орхидеи от вида римски дланокоренник (Roman Dactylorhiza) разцъфнаха в Източни Родопи. Тази красива орхидея вирее в Средиземноморието, Мала Азия и на Балканите, включително и на много места в България, съобщиха експерти от българско-холандския проект "Новото тракийско злато".

Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 26 вида от тези красиви цветя, сред които пеперудоцветният салеп (Orchis papilionaceaе), включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис (Anacamptis pyramidalis), двурогата и паяковидна пчелици ( Ophris cornuta, Ophrys mammosa).

Само тук в България се среща и орхидеята дремников главопрашник (Cephalanthera epipactoides).

Въпреки студеното време тази година в Източни Родопи вече разцъфна и родопският силивряк (Haberlea rhodopensis), наричан още Орфеево цвете. Силиврякът се среща само в България и Северна Гърция. Расте по скални терени, най-вече по пукнатини на скални разкрития, на влажни, предимно сенчести места в дъбовия и буковия пояс.

Родопският силивряк има уникалното свойство при неблагоприятни условия да преминава в анабиоза (мнима смърт) и по този начин да преживява продължителните летни засушавания и зимните студове.

Уникалният релеф на Източни Родопи, съчетан с различните климатични влияния от континента и Средиземноморието, обуславят района като един от най-богатите на биоразнообразие в Европа. Досега са открити близо 2000 вида растения, от които 84 са включени в Червената книга на България, 37 са балкански ендемити, 22 - български ендемити. Юрушкият лопен се среща само в Източните Родопи.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.