1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Още 13 черни лешояди от Испания ще подпомагат завръщането на вида в Родопите

Още 13 черни лешояди от Испания ще подпомагат завръщането на вида в Родопите

Снимка:

Дългото 3300-километрово пътуване на птиците от редкия вид през почти цяла Европа отне три дни

По-рано преа миналия месец още 13 испански черни лешояди пристигнаха в Източни Родопи. Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопи, България, след като първата група птици бе освободена в края на 2022 г.  Завръщането на вида се осъществява като част от програмата за възстановяване на популацията от черни лешояди в българската част на планината, осъществявана от екип на Фондация „По-диви Родопи“,  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и испанската неправителствена организация GREFA.

Дългото 3300-километрово пътуване на птиците от редкия вид през почти цяла Европа отне три дни. To завърши след като птиците бяха внимателно пренесени в индивидуални кутии за превоз и транспортирани до техния нов дом. Екипът от експерти ще бъде неотлъчно до тях през следващите дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в добро състояние. Лешоядите бяха временно настанени в специално изградена адаптационна волиера, където ще прекарат следващите няколко месеца, докато свикнат с новия си дом.

бдзп-лешояди

Птиците ще бъдат освободени обратно в дивата природа тази есен. Новата група се очаква да се присъедини към вече освободените през миналата година птици и да сформират колония. През следващите години се очаква да се освободят още птици като част от текущата програма по възстановяване на гнездящата популация на черния лешояд в българската част на Източни Родопи.

черни лешояди Източни Родопи

Повечето освободени черни лешояди през 2022 г., се справят добре и се приспособиха към живота и новия си дом в Източни Родопи. В същото време бяха построени 13 изкуствени гнезда, които се надяваме да бъдат използвани от птиците. Бяхме свидетели на интересни моменти от първите няколко месеца от пребиваването на птиците в страната благодарение на монтираните във волиерата камери и сателитни предаватели. Освободените птици успешно се социализираха с другите два вида лешояди в района, хранят се заедно и извършват и по-дълги пътешествия. Едната птица прелетя до Румъния и се завърна обратно, а други от освободените лешояди извършват редовни посещение в съседни райони – Западни Родопи, Сакар, Странджа, Стара планина.  “За съжаление има и загуби – през последните 6 месеца изгубихме две птици поради незаконен острел, една – поради сблъсък с ветрогенератор и четвърта птица, която загина от изтощение, коментира  Добромир Добрев, координатор и експерт по лешоядите от БДЗП.

Птиците са предоставени от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona), която  от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с ФондацияПо-диви Родопии са финансирани от Rewilding Europe.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.