1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Oще 6 инсталации за отпадъци ще бъдат изградени със средства по ОПОС

Oще 6 инсталации за отпадъци ще бъдат изградени със средства по ОПОС

Проектът предвижда една инсталация за предварително третиране на битовите отпадъци с капацитет 21 хил. тона годишно

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа три договора за изграждане  на  инсталации за преработка на отпадъци с  водещи общини Костинброд, Горна Малина и Марица.

Първият проект ще обслужва шестте общини от РСУО Костинброд –  Костинброд, Божурище, Годеч, Драгоман, Сливница и Своге. Ще бъдат изградени общо четири съоръжения. Проектът предвижда една инсталация за предварително третиране на битовите отпадъци с капацитет 21 хил. тона годишно и 3 инсталации за компостиране на разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци с общ капацитет 10 000 тона годишно. Населението, което ще се обслужва от четирите съоръжения е 61 237 жители. Общият размер на инвестицията е над 17,4 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“  ще осигури безвъзмездна финансова помощ в размер на 13 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Министър Димов подписа и договор за изграждане на две съоръжения за преработка на отпадъците с водеща община Горна Малина и общинапартньор Елин Пелин. По проекта ще се изгради  инсталация за предварително третиране на битовите отпадъци с капацитет 12 000 тона годишно и инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци с проектен капацитет 4000 тона годишно. Новоизградените съоръжения ще обслужват близо 28 000 души. Размерът на инвестицията е над 9,6 млн. лв., като над 7,2 млн. лв. са осигурени по ОПОС 2014-2020. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Третият договор е за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци за община Марица. Съоръжението е с капацитет 6200 тона годишно и ще обслужва над 30 000 души. Проектът е на стойност над 5,5 млн. лв., като ОПОС осигурява 4,1 млн. лв. Срокът за приключване на дейностите е 19 месеца.

Изграждането и въвеждането в експлоатация на шестте инсталации и осигуряването на разделното събиране на зелени и/или биоразградими битови отпадъци ще допринесат за подобряване на ресурсната ефективност, като в резултат от инвестициите част от отпадъка ще се превръща в ресурс. Ще бъдат разкрити и нови работни места, необходими за експлоатацията на изградената инфраструктура.С подписването на трите договора броят на проектите по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 става двайсет, на обща безвъзмездна стойност 188,2 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.